Tuesday 12 July 2011

Bakso jawa

nyum2!! bakso cinta..heheh

Ambik resepi ni dari internet, dah lupa daripada web or blog sape ntah, lama dah berniat nak masak bakso ni, ntah bila nak masaknya..kalau soto, mee jawa, mee hailam, laksa tu selalu la gak. .tak payah tengok resepi. . .bakso ni wajib la tengok resepi sebab tak pernah masak. . .saya kenal bakso ni kat kedah bukan kat selangor, yola dah belajo pun kat kedah. .roomate kelantan saya suka makan & dia cakap yang bakso ni makanan orang jawa..saya garu kepala sambil mendongak ke langit..dalam hati berkata2.."kenapa aku tak taw pun. .mak pun tak pernah masak...huhu"..rasanya bakso ni menu dari indonesia kot. .

K, sape2 yang berminat makan bakso..jom! kita masak sama2 lepas ni. .kalau awak malas masak, pegi beli bahan..meh saya masakkan.. =D

Bebola Daging
Bahan-bahan:
Daging hancur (ayam/lembu/kambing/campuran) – 2kg
Bawang putih – 12 ulas (3ulas/ ½ kg daging)
Tepung ubi kayu (nk pakai tepung jagung pun bleh)
Putih telur – 4 biji
Garam (secukup rasa)
Serbuk lada hitam (black pepper) – sekadar perlu
Minyak bijan (sesame oil) -sekadar menghilangkan bau



(p/s: ade gak yg tambah kiub ayam, serbuk penaik & serbuk ketumbar..pepun ikut cita rase anda lah ye. .)

Cara-cara:
1) Kisar daging hancur bersama bawang putih dan udang sehingga lumat dan sebati.
2) Masukkan daging yang telah dikisar tadi ke dalam bekas/mangkuk besar
3) Masukkan tepung ubi kayu ke dalam bekas berisi daging dan uli sehingga sebati.
4) Masukkan putih telur,garam,serbuk lada hitam dan minyak bijan ke dalam bekas dan uli sekali lagi sehingga sebati.
5) Tambah tepung ubi kayu jika adunan daging masih lagi ‘melekat-lekat’ di tangan.
6) Panaskan air di dalam periuk
7) ‘Gentel’ atau nama rasminya bentuk-bentukkan daging menjadi bebola-bebola kecil dan masukkannya ke dalam periuk yang berisi air panas tadi. Tunggu sehingga bebola daging ‘terapung’ sebelum di angkat (mcm ondeh-ondeh)
9) Rendam bebola daging di dalam air sejuk selama 5-10 minit bagi tujuan pengerasan.
10) Bebola daging sudah sedia untuk dimakan.

Resepi Sup:
Bahan-bahan
serai & lengkuas-ketuk
bawang putih *
bawang merah@besar*
buah keras* (yang tanda *-bahan kisar)
air rebusan bebola
tulang lembu
kuib pati lembu/ayam
serbuk lada hitam
daun limau purut
buah pala – sedikit je,parut dulu ye
garam secukup rasa
mee kuning @ bihun
kobis-hiris halus
taugeh
cili kicap
bawang goreng

Cara-cara

1. Untuk sup, rebus bahan kisar, serai, lengkuas, daun limau purut, tulang lembu dan kiub daging.
2. Masukkan bebola daging.Letak garam secukup rasa. Biar sup mendidih dan siap.

Cara makan:
-Letak mee dalam pinggan.Taburkan kubis, dan taugeh.Tuang sup dan bebola.Taburkan bawang goreng.
-Sedap makan dengan kuah@sambal kicap cili api.



InsyaAllah pasti sodap!!, bebola daging make sure superb!!. .

1 comment: